Ofte stilte spørsmål om gjester i begravelse

En begravelse er ikke nødvendigvis noe alle har opplevd før og for mange er det utfordrende å møte mennesker i sorg. Verd Begravelse har samlet sammen noen råd til deg som gjest for å gjøre deg mer komfortabel i det som kanskje er en svært uvandt situasjon.


Må man kjøpe blomster til en begravelse?

Hvordan man skal uttrykke medfølelse overfor pårørende kan for mange være vanskelig. I slike situasjoner kan ord og hilsener føles tomme og meningsløse. Det er kanskje derfor blomster er blitt en så sentral del av en begravelse. En blomsterhilsen kan være en fin måte å uttrykke medfølelse og takknemlighet på, og på mange måter snakker blomstene for seg selv.

Man kan fint ta med seg en blomsterbukett til en begravelse. Det kan imidlertid være hensiktsmessig å bestille blomster i forkant og få dem levert direkte til seremonistedet. Da får begravelsesbyrået muligheten til å pynte seremonistedet på forhånd med blomster fra gjesten. Blomster til begravelser og bisettelser som håndteres av Verd kan bestilles ved å ta kontakt med ditt lokale kontor så hjelper vi deg.


Hvor tidlig må jeg ankomme seremonistedet før begravelsen?

Det er lurt å være tidlig ute før en begravelse. Akkurat hvor tidlig vil nok variere men cirka 20 minutter før seremonistart er vanlig. Det er vanlig at nærmeste familie slipper inn først og får litt tid i seremonirommet alene, før dørene åpnes for øvrige gjester. Dette er noe Verd avtaler direkte med hver enkelt familie.


Hvilket antrekk er normalt i en begravelse?

Det er tradisjon for at man går kledd i pene, mørke og diskrete klær i begravelser. Å stille i pent antrekk er også en måte å vise pårørende at man bryr seg. Enkelte familier ønsker at man skal gå i lyse klær i begravelsen, og det er selvsagt også en mulighet. Men dersom man ikke får instrukser om kleskode, er mørke klær vanlig.


Hvor skal man sitte i en begravelse?

Det er ingen faste regler på hvor man skal sitte i en begravelse. Hvor man sitter har sammenheng med hvor nær relasjon man hadde til avdøde. Det er dermed naturlig at nærmeste familie og venner sitter foran på den siden prest eller gravferdstaler skal tale fra, og at tidligere kollegaer, naboer og liknende fyller opp plassene bakover. Dersom du er usikker på hvor du skal sitte er det bare å ta kontakt med vår gravferdskonsulent på stedet, som vil hjelpe.


Hva sier man til de pårørende i en begravelse?

For mange kan det være utfordrende å finne de riktige ordene i møte med pårørende. Ordet «kondolere» er vanlig i slike sammenhenger. En kondolanse er en gest eller en hilsen som overbringes til de etterlatte med intensjon om å vise medfølelse og empati. I slike situasjoner er helt naturlig å kun si «kondolerer», men man kan også bruke tilsvarende uttrykk som «jeg sørger med deg» eller «min dypeste medfølelse». Et vennlig blikk og en klem eller et godt håndtrykk kan også være tilstrekkelig.


Hva er vanlige hilsener på blomster i begravelse?

Under har vi samlet vanlige hilsener på begravelsesblomster. Det er fint å være personlig når man sender en blomsterhilsen. Under ser du noen forslag. Tekstene kan gjerne kombineres eller brukes som inspirasjon.

På gjensyn

Takk for gode stunder og kjære minner

Glad i deg!

Takk for godt samarbeid

Takk for alle fine opplevelser sammen

Med kjærlighet og takk

Vi savner deg

Du vil alltid være i våre hjerter

Takk for din uendelige kjærlighet til oss

Takk for all din kjærlighet og omsorg

Takk for god innsats

Farvel

Takk for godt vennskap

Kjært er minnet

Du vil alltid være hos oss

Fred over ditt minne

Vi unner deg hvile, men savner deg sårt

Takk for alt du var for oss

Takk!

Takk for alt du gjort for oss

Takk for gode stunder

Bare gode minner

I takknemlighet

Innerst i hjertet, der har vi deg gjemt

Takk for all godhet

Minnes i kjærlighet

Høy elsket, dypt savnet

Takk for alle gode år

Takk for tiden jeg/vi fikk sammen med deg

Takk for alt

Elsket og savnet

Verdens beste far/bestefar/oldefar!

Takk for gode minner

Siste hilsen

Minnes med glede

Minnene lever

Siste hilsen og takk

Takk for ditt smil og ditt gode humør

Et kjærlig farvel

Hvil i fred

Du glemmes aldri

Vi var så glad i deg, og savner deg